Friday, May 4, 2012

Assalamualaikum w.b.t.

Buat rakan seperjuangan ku sekalian a.k.a para penganggur 4 bulan.

Keputusan ujian akhir semester terakhir telah pun kita ketahui  27 April lalu.Alhamdulillah,ramai yang tamat diploma dengan CGPA melebihi 3.5 dan tak kurang juga yang berjaya meningkatkan CGPA ber kali ganda dari sebelumnya.Empat bulan masa diberikan oleh institusi pengajian tinggi bagi para graduan tamat diploma menunggu keputusan sambung belajar peringkat sarjana.Pasti ramai yang keresahan dan gelisah,kebosan juga turut melanda di jiwa.(ok stop ayat skema!).

Oi genk..
Aku tauk rami antara kita dah mula bosan dengan cuti tok.Arum bulak eh,bok mula cuti 2 minggu aku dah asa bosan dah duduk umah.Bukan sikda keja nak polah..tapi aku sik minat nak molah keja nok sedia ada,benda sama jak(jawab torang: skati ko mpun...)bena sik?.EMPAT BULAN ya..bukan kejap..fuuuuu...

Bekerja atau menganggur?


Aku sik tauk berapa rami yang sesama kita dah start keja.Tapi aku lom keja la..keja nolong kakak ku jak,suri rumah sesuku masa,replacer kakak ku bilanya outstation molah easecox.Tok la keja ku kinek.Penganggur kehormat buat 4 bulan.Aku asa ya keputusan aku.Hmmmm..

Tanggapan orang vs Pemikiran sendiri.


Bila ku padah aku sik keja cuti tok,mesti ada cakap-cakap yang padah,

"Sikhal..orang berduit..."
"Sikda usaha nak carik duit.."
"Siktauk reti carik duit..."

WELL..WHATEVER U ARE SAYING,WHO YOU ARE FOR ME TO LISTEN TO?
klaka omputeh dah oiii...(bunyi kak lehott).

Aok..nang bena apa dipadah torang ya bha..sik reti la aku tok nak mencarik duit,usaha pun kurang kali,reti ncarik duit pun ku siktauk bena kali..tapi nak,sekurangnya dah tauk dirik kedak ya,sikboh la nak nyusah orang,nolong apa yang patut,bukan nambah nyusah orang nak..Alhamdulillah,takat tok sikda ku berpintak duit melebih-lebih dari yang biasa diberik..keh3.tapi hati ku tok membuak-buak jak nak g sia sitok..time study nangga lam laptop jak tempat orang:(.Bulak madah aku sikda fikir nak keja,tapi ku fikir adik ku sikda orang jaga mun kakak ku sikda..mala jak ditinggalnya nak ka kesian.kakya,boleh juak ku ngaja nya ngaji.Jadi,biarla orang mpun tanggapan ya,asal kita rasa pemikiran kita rasional dengan keadaan kita.

Cabaran untuk diri sendiri.


Jujur ku padah,aku nangggg mala jak tido time cuti tok..Terutama pas subuh..teruk bena nak?InshaAllah cuba kikis:D.Oleh sebab kadang-kadang aku rasa aku tok sik berguna jak(sebab sik keja),aku pun baring-baring (lepas ya tido,haha) memikirkan apa yang aku nak polah..buku banyak gik habis baca,sik lamak gik nak puasa,surah banyak gik sik dihafaz..Jadi, I'd made up my mind,and make a challenge to myself to proove that,"Cuti 4 bulan bukan tiada apa-apa buat saya,tapi beberapa    hal yang saya buat:D.InshaAllah,aku akan cuba habiskan semua buku aku yang sik terbaca lagik(lebih dari sepuluh buah buku terkumpul),hafaz surah semampu mungkin,tingkatkan kefahaman agama,ajar adik aku ngaji dan fardhu ain,settlekan qada' puasa dan perbaharui ingatan apa yang dah dibelaja masa diploma."hMM....Aku risau kalau aku lost track time cuti..I don't want to be a useless person.




Generating creative art mind.


Aku suka melukis.Tapi sik la sesempurna orang nok belaja art and design ya kan..masa ku mbiak lok,salu jak kenak anok lukis orang kawen.Aku tangga adik aku nok kecik ya pun suka lukis orang kedak mermaid lah,orang kawen la...kakak ku padahnya ikut kedak aku dulok..(aku pun fikir,bena ka aku kedak ya?).Hmm..aku try juak molah accesories keychain nok berjait ya..(tah apa ya).pastok nak molah design baju dengan cat fabrik and plain tshirt.Sebenarnya ku nak belaja muzik cuti tok tadik,tapi last asa malas...macam sik padan jak aku...hoho...asa nak molah hydroponics planting tapi malas nak carik tools dengan ruangan yang terhad..


Impian cuti


TIGA TAHUN  dah berlalu,betapa susah aku nak dapat cuti yang sama waktu dengan adik-beradik ku kinek la patutnya masa aku nak balas dendam cuti bersama.TAPI...hampa..time ku cuti sidak sik dapat nak cuti.School break pun kali sik cuti sidak..jadi bila la patut aku cuti sebenarnya???!HUH!Asa mauk jak ku g belayar(bercuti) dirik mpun.ngenang sik manis ompuan nak bejalan kedirik jak..aiyak!tapi mun ku kuat ati,sorry all..goodbye bebeh la orang umah...lelah ku nunggu..dah sambung blaja kelak sikda masa nak becuti gik..

KESIMPULAN
Sebenarnya aku nak nyeruk orang nak nganggur sama kedak aku,boh sia2 kan gilak cuti ya..refresh balit apa dah diblaja..barula ada hasil cuti 4 bulan ya k..*smile2*

2 comments:

nuriz kamal said...

congratulations to you lisa. Proud of u tamat dgn ANC. TAHNIAHHHHH! :)

lisa said...

syukran ya ukhti.
:)u too.