Saturday, December 7, 2013

Semangat 'get back on track' yang terpaksa ditahan sementara

AMARAN:Kata ganti nama 'aku' digunakan bagi menggantikan 'saya'.Kekacauan berbahasa mungkin berlaku disini.
Hampir dua minggu selepas pembedahan memasukkan screw dan metal plat di bahagian buku lali kaki,aku masih begini,bertongkat kemana sahaja.Di sisi aku,masih ada peneman setia,kakak aku..
Dua tiga hari lepas,sikit demi sedikit aku cuba menapak dengan kedua belah kaki,masih gagal.Kaki kiri aku masih tidak mampu menanggung berat badan.Andai dipaksa bimbang nanti aku terpaksa menjalani pembedahan kali kedua kerana screw patah.Tak sanggup mengulang rasa kesakitan selepas pembedahan.
Hari ini,aku gagahkan diri untuk kembali ke landasan menuntut ilmu dan pengalaman luar sesi kelas.Kelmarin lagi,aku daftar nama untuk mengikuti kursus Masjid Tour Guide(MTG) yang berlangsung hari ini dan esok(7&8 Disember).Sengaja aku diam tak membalas mesej ketua usrahku berkenaan daurah esok hari kerana aku lebih berminat mengikuti kursus MTG.Maaflah..aku sejak akhir-akhir ini meletakkan keutamaan pada aktiviti luar usrah.Sebab?Tiada yang bertanya,biarlah aku sendiri yang menyimpan sebabnya.
Seawal 7.30 pagi,aku dan kakak menyusur ke Masjid Negara supaya nanti tak terlewat untuk pendaftaran.Sampai disitu,merayau-rayau di tingkat atas,mencari tempat kursus dijalankan.Akhirnya mendapat tahu,kursus di jalankan di bahagian bawah.Aku terkedu mendengar hanya tangga laluan ke situ.Sesaat dua,hati aku sudah dipagut duka.Semangat untuk get back on track luntur..Akhirnya,keringat menongkat diri yang aku bawa pulang hari ini..Tak apalah mungkin bukan rezekiku...
Malam,seusai maghrib,aku tunaikan kata untuk pergi ke pesta buku bersama kakakku.Sampai di sana,aku akhirnya hanya duduk di bangku laluan ke tandas,kerna hanya tangga yang ada dari level 3.Sekali lagi..sedih..Tak apalah..
ALLAH benar-benar memberi aku rehat..mungkin ini balasannya selalu menolak turun padang membantu sahabat mengedarkan risalah.Alasan letih baru balik ladang selalu aku gunakan.Sekarang rasakan apa ertinya tidak mampu melakukan kerja islah dan dakwah..*Semester ni sememangnya menuntut komitmen yang lebih di ladang*.
Astaghfirullah...sekarang aku baru rasa banyak hak orang kurang upaya tak diberi sebaiknya di kebanyakan fasiliti yang ada di sekitar aku.Contohnya:
1)Bilik orang kurang upaya takda kat kolej aku.Aku kena duduk kat bilik pengurus kolej floor level(Thanks kat pihak kolej bagi aku duduk bilik ni).Tapi 7 pintu aku kena lalu untuk sampai tandas.Hari pertama lepas aku keluar hospital,aku nangis dalam tandas sebab super susah aku nak pergi tandas tambah dengan jauh..
2)Tak semua tempat ada laluan untuk orang kelaianan/kurang upaya.Aku tengok tangga kat mana-mana.Even kat masjid pun...sedih(T T).
Tapi tak apalah..harap perkara macamni jadi penguat semangat..

No comments: