Saturday, February 4, 2012

"Barangkali apa yang kamu suka itu satu keburukan"

”.... dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya” (Al-Baqarah : 216)


Firman Allah sentiasa benar.Setiap perkara yang kita rancang tak selalu terjadi dan kadang-kadang apa yang kita tak harapkan terjadi pula pada diri kita.Begitulah jua soal hati dan perasaan yang selalu ingin diulit cinta.

Kadang-kadang kita suka pada orang tu, tapi Allah tak benarkan kita dekat dan mendapat tempat di hati orang yang kita suka tu.Takpun,hubungan istimewa kita dengan seseorang tu putus di tengah jalan.Situasi ni selalu berlaku bukan ?

Mari kita renung kehidupan mak ayah kita :

Ayah telah menikahi mak lebih 20 tahun yang lalu,hasil perkahwinan mereka lahirlah kita sebagai anak-anak mereka.Ada orang menyesali perkara yang dah berlaku khasnya orang yang menghadapi masalah keluarga,ada yang bersyukur.Mereka yang bersyukur ini mampu melihat sisi yang cerah di setiap masalah yang timbul,sebab dia yakin Allah Maha Mengetahui setiap sesuatu.Kalau mak ayah tak kahwin, tak wujudlah kita kan,kalau tak terjadi masalah ,tak kuatlah hati kita.Tak begitu ?

Dalam situasi keluarga yang bahagia pula, mesti mak ayah kita pernah terfikirkan,"Nasib baiklah aku tak kahwin dengan perempuan/laki tu dulu,kalau tak tah apalah hidup aku..".Siapa tahu kisah silam mereka.

Argh..susah-susah memberi contoh.Tengok je la kat diri kita ni, laki yang pernah kita suka dulu mungkin kita dah tak suka sekarang(tu sebab la kita putus).Mungkin banyak lagi kekurangan yang kita tengok dan tak serasi dengan kita.


Niat memulakan perhubungan:

Kalau korang nak mulakan sesuatu perhubungan istimewa dan korang ragu-ragu ada tak korang niatkan begini dalam hati ?

"Ya Allah..jika dia tercipta untukku menjadi imamku,satukanlah kami di dalam redha Mu,agar tiada kemaksiatan yang berlaku di antara kami."

Pernah tak? kalau tak pernah kena la niatkan:).Selalu-selalulah niat,InshaAllah,Allah akan tunjukkan kebenaran..Ni betulllllllllll....kalau tak caya cubalah sendiri..Kalau dia bukan untuk kita, Allah akan palingkan hati...hubungan tu akan menjadi semakin jauh dan jauh...

p/s :ni fasa sedia untuk bernikah .kalau setakat pakwe toksah ye..


Bagitau Allah kita suka kat orang tu :

"Ya Allah...hambaMu jatuh suka pada ............................."

Macam kita gitau mak ayah kita nak duit tu ler..."Omak,nak duit beli minyak keto."

Kalau bagtau direct kat orang tu boleh jatuh maruah bila di reject.Bagitau ALLAH,tak de risiko pun.

Senang aje...nanti Allah akan balas ler isi hati kita tu..Samada dia benarkan atau tak.Kita tengoklah seterusnya apa yang berlaku,kalau takda reaksi dari si dia,sabar,tumpukan cinta pada Ilahi..lama-lama kita akan faham kenapa Allah tak beri kita teruskan cinta kita pada si dia.Tapi ingat,kena revise kenapa kita jatuh suka kat orang tu?Betul ke kita cinta sebab Allah ?

Tak percaya??Cubalah sendiri...

"Dan rahsiakanlah perkataanmu atau nyatakanlah.Sungguh,Dia Maha Mengetahui segala isi hati." (Surah Al-Mulk:13)

Kejarlah cinta Ilahi,nescaya kau kan bertemu cinta sejati :

Tipu kalau di kalangan muslimat ni tak nak suami yang solehah.Yang di kalangan muslimin pula ,tipu kalau tak nak isteri yang solehah.Petua untuk mendapat cinta sejati dan suci dan menemui pasangan yang dihajati(soleh/solehah) adalah dengan mengejar cinta Ilahi.Yang penting kena tetapkan matlamat jangan pula kata "takpe la,yangs edang-sedang jadilah,aku bukan baik sangat."Cinta yang baik akan membawa ke syurga..Kalau cinta kurang baik bawa ke mana ?.Wallahualam..

Apa yang perlu sebenarnya hanyalah redha dan redha dari hati seorang hamba dalam menerima ketentuan dari Allah..Kalau Allah tak beri apa yang kita kehendaki,yakinlah ada hikmah di sebalik kejadian..Yakin padaNya..


Personally,saya sendiri telah melihat ke belakang berjuta kali,pernah menyesali takdir,pernah menangisi takdir.Saya berhenti apabila tahu menangisi takdir itu adalah salah sama sekali.Tidak mahu kufur nikmat.Terluka hati bila apa yang kita idamkan kita tak dapat.Pernah jatuh suka,tapi belum jatuh cinta.Tapi Allah tak dekatkan hati kami.Sebab Allah tahu,apa sebenarnya yang saya perlukan.Itu sejarah lama,hanya pengajaran bagi hidup baru.Sekarang kita dah cukup matang menilai sesuatu yang baik dan buruk.Cukuplah kita cuba mencintai apa yang ada di sekeliling kita .Cinta pada sahabat pun belum terpenuhi dengan betul..

Tak perlu fikir sangat apa yang kita nak,nanti bila dah sampai jodoh,dah jadi suami,laki-laki seperti suami kita itulah laki-laki idaman kita.Betul? Hahaha

”.... dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya” (Al-Baqarah : 216)

*****sik perlu pun laki yang kaya kalau nya sik pandey jaga hubungan dengan Allah*****
> > >pandey duhal aku tok bermadah cinta...adedeh..

~The end~

hasil nukilan menunggu lantai rumah kering.

2 comments:

Anonymous said...

Ya Allah bagaimana harus aku katakan pada anak yg dikasihi untuk mengambil iktibar/panduan dari tulisan yang sungguh indah walaupun bersahaja ini...

Roro Orea said...

Minta izin share ya. Terima kasih ������